Frågor och svar (FAQ)

Hur markeras och skyltas Blekingeleden?

Blekingeleden är tydligt markerad med toppmålande stolpar i orange färg. Dessutom används målade fyrkanter på träd.

Mindre orangea brickor med vita pilar förtydligar ledens riktning i vägskäl och korsningar tillsammans med en blå bricka med Blekingeledens logotype.

Vilken information finns på etappstarter och etappmål?

Vid varje etappstart/mål finns tydliga skyltar som beskriver etappen du har framför dig. Här kan du läsa om sevärdheter längs din kommande rutt och ta del av informationsmaterial om allemansrätten. Det finns också angivna koordinater i händelse av en olycka och telefonnummer för felanmälan.

På de flesta etappmål finns tillgång till toalett.

Finns det dricksvatten längs Blekingeleden?

Längs de flesta etapper finns tillgång till dricksvatten, ibland vid starten, ibland mitt på och ibland vid etappmålet. På alla sträckningar finns tillgång till sjövatten som bör kokas. Det kan också vara smart att ta med vattenreningsutrustning som köps i välsorterade friluftsbutiker för att kunna filtrera dricksvatten säkert.

Finns det butiker eller restauranger längs leden där man kan handla mat?

Det finns tillgång till matvarubutiker där du kan proviantera i Sölvesborg, Näsum, Olofström, Asarum (Långasjönäs), Ronneby, Fågelmara och Kristianopel. Det finns också restauranger och kaféer på flera platser längs leden, men inte på varje etapp. Bär gärna med dig ett par extra måltider om du skulle bli försenad eller inte kan komma vidare.

Kan man övernatta längs leden?

Ja, det finns vindskydd och tältplatser på samtliga etapper. Det finns också hotell, pensionat och vandrarhem på flera platser.

Vad finns det på en lägerplats som tillhör Blekingeleden?

Bortsett från vindskydd och en eldstad finns det också toalett och sopkärl. På vissa lägerplatser finns dricksvatten.

Kan det bli fullt i vindskydden?

Ja i högsäsong kan det bli trångt och fullt i vindskydden. Det finns däremot alltid möjlighet att tälta bredvid. Det kan vara smart att bära med sig en tarp för att hitta ett alternativt boende om det är fullt i vindskyddet.

Finns det ved vid eldstäderna?

Ja, det finns ved på de flesta av Blekingeledens rast- och lägerplatser, men ibland har kommunerna inte hunnit fylla på veden efter en intensiv period med ett högt besökstryck. Det förekommer också rena stölder.

Kan man boka plats i vindskydd?

Nej det går inte att boka plats i vindskydden.

Får jag sätta upp mitt tält var jag vill?

Ja så länge du följer allemansrätten. Du får alltså inte tälta på någon annans tomt, mitt i en åker eller där du på annat sätt stör markägaren eller boende. Är du osäker är det nästan alltid bäst att fråga först.

Kan man åka kollektivt till vandringen?

Det går att åka kollektivt till flera av Blekingeledens etapper. Det finns både tåg och bussanslutningar. I de fall där det saknas kollektivtrafik kan man använd sig av tjänsten Öppen Närtrafik som är en tilläggstjänst som beställs via Blekingetrafiken. Du blir då hämtad eller lämnad på en förutbestämd adress där kan avsluta eller börja vandringen och skjutsad till närmaste hållplats. Tänk på att det måste finnas en adress dit du ska åka. Måste förbokas minst två timmar innan. Tfn 0455-165 00.

Kan jag ta med mig hunden på vandringen?

Ja det går alldeles utmärkt att vandra Blekingeleden tillsammans med hund. Tänk på att ta med mat och vatten till hunden.

Får man cykla MTB eller rida på Blekingeleden?

Blekingeleden är en vandringsled som är lämplig för vandring och stiglöpning. Eftersom befintliga avtal med markägare inte omfattar cykling och ridning kan man heller inte hävda att leden är avsedd för detta. Du kan aldrig hävda att du får cykla eller rida på Blekingeleden med hänvisning till Region Blekinge.

Går det att vandra med barnvagn?

Vissa sträckor går utmärkt, medan andra är svåra. Om du kan tänka dig att stundtals bära barnvagnen över svåra passager är möjligheterna fler, men det kräver en god anpassningsförmåga och en terränggående vagn. Vill du ha med små barn på vandringen är det bättre att använda en bärryggsäck där barnet sitt på din rygg.

Är leden anpassad för funktionshinder?

Nej. Vissa rast- och lägerplatser är anpassade och går att nå med rullstol. Däremot är toaletter och andra faciliteter inte anpassade. Det finns också avsnitt av vissa etapper (exempelvis Halen, Långasjönäs, Skärsviken och Alljungen) där man kan ta sig fram med rullstol, men bara längs korta avsnitt.

Hur långt går man på en dag?

Det beror på en rad omständigheter. En vältränad människa går i genomsnitt 4 km i timmen, men hur länge du orkar hålla det tempot är mycket olika.

Vilka etapper är längst? Och kortast?

Blekigeledens etapper varierar mellan 9 och 34 km.

Den kortaste etappen är mellan Mörtsjöåsen och Älmtasjön (9km) och den längsta mellan Skärsviken – Alljungen (34 km) och Älmtasjön – Kristianopel (26km).

Går det att vandra i jaktsäsong?

Ja men du måste vara extra uppmärksam för att inte störa jägare eller drivande hundar och helst bara använda Blekingeledens vindskydd eller tälta i anslutning till etappmålen. Jakten i Blekinge börjar i mitten av augusti och håller på ända fram till slutet av januari för att vara som mest intensiv vid älgjakten i oktober månad.

Var köper jag Blekingeledens papperskartor?

Papperskartorna från Calazo (Blekinge Östra och Blekinge Västra) säljs i bokhandeln, både fysiskt och på nätet och på vissa turistbyråer.

Det finns också en gratiskarta från ARK56 som kan hämtas på turistbyråerna i Karlskrona, Ronneby, Karlshamn och Sölvesborg.

Finns det någon guidebok om Blekingeleden?

Ja, Vandra Blekingeleden på Calazo Förlag.

Finns Blekingeleden som app?

Ja via appen ARK56. Du laddar enkelt ner den från Appstore eller Google Play. Genom att ladda ner kartan i telefonen kan du använda kartan även när det saknas täckning. Det finns en blå positionsmarkering som visar var du är.

Det talas ofta om ARK56 i samband med Blekingeleden. Vad är det?

ARK56 står för länkade kustleder i Blekinge Arkipelag och är ett gemensamt varumärke av befintliga vandrings-,cykel-, kajak- och cykelleder i biosfärområdet Blekinge Arkipelag. Du hittar information om Blekingeleden både i appen ARK56 och på ARK56.se På flera håll går ARK56 parallellt med Blekingeleden och du kan se båda skyltarna längs vägen.

Jag vill arrangera ett evenemang längs Blekingeleden. Hur gör jag?

Ta i god tid kontakt med Region Blekinge, Niklas Kämpargård som är huvudmannens representant för Blekinges regionala leder. Efter det kontaktar du ansvarig tjänsteman i den kommun det berör. Du måste skriva avtal med alla berörda markägare eftersom befintliga avtal enbart berör vandring. Det krävs oftast polistillstånd för att ordna evenemang på offentlig plats.